Goal Zero Solar на експедиция до Хималаите

Goal Zero Solar на експедиция до Хималаите

Всяка експедиция до далечна дестинация започва с набелязана цел, група ентусиасти, професионална екипировка, сигурно оборудване и удобни обувки (ако имате и плетени чорапи от баба ще имате гарантиран успех).

Експедицията до Хималаите, връх Шиша Пангма 8013 м, Тибет; Ули Щек “Швейцарската машина” – Goal Zero Ambassador и други верни другари планинари.

За цели пет седмици ние бяхме шестима човека, напълно достатъчни един на друг, на отдалечено място, като базовия ни лагер се намираше на 5250 м под Южната страна на Шиша Пангма в Тибет, Хималаите (бел. ред. – един от четиринадесетте в света осемхилядници, които още не е изкачван от българин, но се очаква това да се случи скоро).

Ueli Steck and David Göttler inside their basecamp tent getting ready to eat during their climbing expedition to the 8000 meter peak Shishapangma, Tibet

Целта на експедицията ни беше създаване на нов маршрут на 2000 метра от южната страна на Шиша Панга. Една много важна потребност по време на такова пътуване е независимото захранване за всичката многобройна техника, която е необходимо да се носи, за да се осъществи успешна експедиция и да се поддържа надеждна комуникация с екипа. Ако това оборудване ни подведе или не го носим със себе си ние можем и да не осъществим крайната си цел. За това захранването, което придружава екипа ни е на Outdoor компанията Goal Zero, определена на пазара като най-добрата фирма за захранващо оборудване за места с липса на локално електричество и комуникация.

Техниката, която носехме със себе си и ни беше нужна за тази експедиция е наистина впечатляваща:

6 Phones;

3 Watches;

2 MacBook Airs;

11 Sony a7 batteries;

2 Sony RX100 batteries;

2 Lumix camera batteries;

2 Nikon cameras batteries;

2 Petzl headlamps;

2 tent lantern/ lighting systems;

2 Kindles;

1 iPad;

1 iPod;

А захранващата соларна техника беше избрана най-старателно и прецизно, за място, където електричеството липсва и за проект, който не може да търпи провал или грешка.

Соларни панели Goal Zero:

3 x Nomad 7 Plus (за малки устройства, смартфони, часовници, челници, Kindles);

1 x Nomad 100 (най-добрият и мощен панел за зареждане на генераторите Yeti);

2 x Nomad 20 (за зареждане на преносимите захранвания Sherpa);

patitucciphoto_3

Преносими захранвания Goal Zero:

2 x Yeti 150`s (главна станция за зареждане);

2 x Sherpa 100`s (за компютрите и гледането на филми);

1 x Sherpa 50 (за палатката с кухнята);

Множество Flip 10 и Flip 20 (за зареждане на телефоните ни по-време на движение);

1 x Venture 30 (за всякакви нужди и за резервно захранване на камерата на Patitucci);

Бяхме се определили като абсолютни консуматори на електроника, която постоянно се използваше на максимум, както в работен режим, така и за развлекателни цели, сблъсквайки се с лошото време, което често ни караше да сме сплотени в нашия базов лагер и да търсим развлечение. Ние ползвахме соларната енергия на принципа на електричеството вкъщи, само с разликата, че всичко е независимо и свободно за употреба.

Това е нашата трета експедиция в Хималаите и ние за пореден път разчитаме на Goal Zero, защото имаме големи изисквания и очаквания, за да сме успешни.

 

Източник: www.patitucciphoto.com/

Снимки: PATITUCCIPHOTO

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *