Изкуството да се гмурнеш дълбоко с Ина Димитрова и Вода – част втора

Изкуството да се гмурнеш дълбоко с Ина Димитрова и Вода – част втора

“Изпразни ума си. Бъди безформен като вода. Когато налееш вода в чаша, тя се превръща в чашата. Когато налееш вода в чайник, тя се превръща в чайника. Когато налееш вода в бутилка, тя се превръща в бутилката. Водата може да тече или да се разлее. Бъди вода, приятелю ”

Снимка от личен архив на Ина Димитрова

Когато поканих Ина да се включи в “Квинтесенция”, исках да реализирам идеята ми за завладяващ проект, с който да погъделичкам в четири посоки приключенския дух на всеки човек, който се докосне до него.

Драги ми, Читателю ! В основата на всичко си ТИ и твоето въображение, което може да те отведе надълбоко, нависоко, навътре и да те възпламени да осъществиш мечтите си, без значение колко немислими са те, колко упорит труд и здрави нерви ще ти коства това и колко хора ще излязат на пътя ти да ти кажат, че не можеш.

За силния дух, за дисциплината, за водата и за професионалната екипоровката с Ина Димитрова

Ина, съществува ли понятието спортна злоба в дайвинга ?

Първо, техническото гмуркане не е състезателна дисциплина, второ през живота си не съм изпитвала спортна злоба. Техническото есктремно гмуркане се равнява по трудност и сериозност на алпинизма и изкачването на 8-хилядници – една самотна сцена, на която се качваш или слизаш веднъж, най-много два пъти в живота си, пред невидима публика и глухи аплодисменти и просто си казваш – ДИШАЙ и ЖИВЕЙ В МИГА, защото после може и няма ! 

Добре, а кое е най-важното умение, което тялото ни трябва да овладее за гмуркането?

ДИ-ША-НЕ-ТО ! Онова нещо, което ни свързва с живота и с онзи “Източник”, от който идваме. Дишането е движение, кислородът захранва мозъка и мускулите ни. Правилното дишане е свързано с менталните ни процеси, спокойствие и правилна преценка в критични ситуации. Следват плаваемостта и позицията във водата. Точно както и в живота, дишането е това, което ни спасява от паник атаки или неконтролирани емоционални реакции, умението да “плаваме” през живота и да запазим баланс без да се изстрелваме неконтролирано нагоре или да “потъваме и да се влачим по дъното” , както в живота, така и в гмуркането са най-съществени. Без тях няма живот, а и да има, то нашето участие в него е клонящо към никакво 🙂 

Ина, нека си поговорим и за екипировката, която е изключително важна при екстремните спортове и освен, че позволява на човек да стигне по далеч, по-високо, по-дълбоко, по-детайлно в същината на активността, е и животосъхраняваща. 

В скуба дайвинга екипировката е стандартните неща – маска, плавници, неопренов костюм, водолазна компресорна жилетка, дихателен апарат “регулатор” и водолазна бутилка за сгъстен въздух и тежести са базисния минимум, а за автономен водолаз е необходим и водолазен компютър, който отчита дълбочина, време, азотна експозиция и сейфти спирки по пътя към повърхността. 

Има брандове, който обичам да ги наричам идиотоустойчиви и тъй като 7watta сме запалени по най-добрата екипировка за открито, би ли ни казала няколко качествени бранда, на които ти се доверяваш за екстремни активности без значение дали са по въздух, вода, земя или астрално пространство 🙂 

Разбира се – Apeks за регулатори, Halcyon – за крила, AQUALUNG за повечето recreationional неща, SUUUNTO и SHEARWATER за водолазни компютри !

А сега да отделим внимание и на Планетата – с толкова  много пластмаса накъде ще я докараме и има ли спасение от това безразсъдство?

Големите индустрии се опитват да ни убедят, че ако събираме капачките от бутилките, ходим на пазар с платнени торбички, носим си метални бутилки за вода и си слагам биоразградим брокат вместо обикновен, ще променя света, докато същите тези бълват толкова много пластмаси ежедневно, че да зарият една държава. Това е толкова противно лицемерно. И правителствата си мълчат безцеремонно, защото някои някъде по веригата се облагодетелстват в мащаби, които ние не дори не можем да си представим! Което не значи, че не правя всички онези гореспоменати неща за спокойствие на съвестта. Но нека да си кажем истината – дъното на световния океан е покрито със слоеве маси микропластмаса. И не е като да сме спрели този процес по замърсяване изцяло. Така че ако извънземните се включат в почистването някой ден може и да успеем. 

Ина, приключвам разговора си с теб по приключенската. .. Имаш ли случка под вода, която е мистериозна или чудновата? 

Ако очакваш да ти разкажа някоя пиратска история, ще трябва да те разочаровам. Имала съм лично преживяни много истории, но ако ги разкажа те няма да са лични. Например последната ми експедиция в Трък Лагуун, Микронезия, където са загинали стотици японци е и потопен целия японски флот от американците през BCB, но тези неща ще останат за мен. Това, което ще кажа е, че цяло чудо на природата и на цивилизацията е, че човек може да остане с часове под водата и какво по-голямо чудо от това?! Живейте, бе хора ! Живейте “СЕГА”, защото “някой друг път” може и да няма и да имат други планове за вас. 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *